O zdrowym odżywianiu
Dodane przez zszadzim dnia Listopad 22 2017 16:15:00

Już przedszkolak dobrze wie, jakie produkty należy jeść i dlaczego musimy się zdrowo odżywiać? W dniu 22 listopada 5 latki, a 23 listopada 3,4 latki podjęły wielkie wyzwanie – postanowiły zrobić pyszne, zdrowe i kolorowe kanapki na śniadanie. Na stołach zagościły świeże warzywa: sałata, rzodkiewka, pomidory, ogórki, szczypiorek oraz wędlina, sery, jajka. Na początku dzieci przypomniały zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Po starannym umyciu rąk zabrały się do pracy. Samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały wybrane przez siebie zdrowe produkty. Podczas robienia kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobrażnię oraz dbałość o higienę podczas spożywania posiłków. Okazało się, że dzieci jednak lubią warzywa, a najlepiej smakują kanapki zrobione własnoręcznie. Każdy z apetytem zjadł wykonaną przez siebie pracę.

M.M.